14 iunie 2009

Discurs

Discursul meu pentru retorica, in care imi motivez tema lucrarii de licenta in fata comisiei:

Buna ziua!

Ma prezint astazi in fata dumneavoastra pentru a va prezenta lucrarea mea de licenta, “Filmul Hollywoodian si stereotipurile”.

Am sa sustin in continuare de ce am ales acest produs al culturii media, filmul, si de ce consider ca filmul de la Hollywood, in special, descrie o lume plina de mituri si streotipuri.

Filmul este calea noastra de acces catre orice colt al lumii, intr-un mod indirect si de aceea a devenit suportul privilegiat al culturii de masa. Apare in grila de programe tv, daca nu chiar pe canale exclusive. Plus cinematografe, DVD-uri, filme piratate…Bineinteles, filmul este in primul rand o poveste, dar o poveste care concentreza ideologii, credinte, idei si clisee.

“Cultura media este cultura industriala organizata dupa modelul productiei in serie si este menita unui public larg, care respecta formule, coduri si replici conventionale”, spunea Douglas Kellner. Iar filmul american respecta fidel acesta descriere. Cum? Prin faptul ca Hollywood este o industrie ce produce filme si actori pe banda rulanta. Prin faptul ca aceste filme intra in casa fiecarui om de rand, in orice tara s-ar afla. Prin faptul ca toata lumea vorbeste si comenteaza cate ceva despre societatea si cultura americana, desi teoretic foarte putin au cunoscut-o. Un lucru este clar, suntem sufocati de filmele americane, incat modelul vietii americane a devenit extrem de familiar. Atat de familiar incat eroii nemuritori, blondele prostute si atragatoare, gangsterii din suburbii, adolescentii tocilari de care rade intreg colegiul sunt acum embleme.

Intr-o lume super aglomerata, in care informatiile vin din toate partile, se alege forma cea mai usor de diseminat. De aceea am ales de analizat filmul, considerandu-l cheia de acces in societatile indepartate pentru lumea actuala. Astfel, devine extrem de important pentru domeniul comunicarii interculturale modul in care oamenii il inteleg. Si lumea pe acesta o construieste pentru spectator. Probabil ca majoritatea gandesc filmul ca produs de divertisment, eventual de arta. Inconstient, desi un produs fictional, se interiorizeaza idei si credinte despre o lume practic necunoscuta. Iar aceste credinte trebuie sa ramana in lumea filmului.

Probabil cel mai important cliseu pe care vreau sa vi-l aduc in atentie este visul American. Acel “American Dream” care defineste libera si independenta societate americana. Am vazut cu totii, cu sigurata, cel putin din intamplare, un oarecare film despre cetateanul de rand care isi implineste visul si ajunge om important. Lumea tuturor posibilitatilor sau lumea in care visele devin realitate, exista tendinta de a se zice. Poate ca din cauza acestui stereotip puternic, generalizat, visul romanesc devine acela de a trai intr-o societate americana.

Si totusi, sanse de a prospera exista pretutindeni, atata timp cat dovedesti ca poti. Consider ca mult discutatul slogan “Yes, we can” nu se aplica doar in lumea americanilor. Poate ca nici acolo mereu. Doar ca filmele lor ne arata asta mereu, adevarate povesti cu happy end.

Nu vreau sa critic filmele ca alcatuiesc o societate ideala. Oamenii se uita la filme sa se relaxeze, sa se distreze, sa se incarce cu optimism. De aceea se aleg filmele americane. Pentru ca binedispun. Si pentru ca exista acces la ele. Insa, misiunea mea, ca viitor comunicator, este sa atrag atentia asupra unor mituri construite de regizori, de scenaristi…Lumea trebuie sa delimiteze realitatea de imaginar. Chiar daca este vorba despre imaginarul inspirat din realitate.

Optimismul, corectitudinea politica, moralitatea descriu cultura americana. In filme de masa. Aceste elemente pozitive respecta cererea pietei si urmaresc anumite intrese comerciale. In schimb, nu se intalnesc mereu in realitate. Exista numeroase studii si articole care vin sa contrazica aceasta armonie si vitejie.

Ar fi imposibil de lipit etichete, de asociat stereotipuri pentru cea mai mare diversitate de subculturi care alcatuiesc America. Dar pare la fel de imposibila detasarea de aceste pareri care se formeaza, oarecum inconstient, din filmele vizionate.

Asadar, dupa cum am spus si mai devreme, filmul, in special cel hollywoodian, este foarte accesibil publicului. Impactul sau este greu de masurat, dar importanta sa in contextul societatii actuale nu poate fi contestat. Ma refer la importanta interculturala. Nu trebuie sa intram in capcana unei industrii care fabrica stereotipuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu