25 iunie 2009

Filme, FilmeDin seria ce filme am mai vazut, am sa va impartasesc impresiile mele despre Lumea noua si Paranoid Park. Ambele din 2007, daca nu ma insel. Si foarte diferite, in acelasi timp.

Lumea nou (sau Nuovomondo, daca vreti titlul original) e un film ce a aparut la revista Republik, pe vremea cand se mai edita. Film european, care are ca tema intrarea unor tarani dintr-un sat italian rupt de lume in minunata lume americana. Este prezentata situatia unei familii care traia ca la inceputurile vremii, int-o zona de campie, alaturi de animale si alte cateva persoane. In fata lor apar la un moment dat niste poze cu legume gigantice, de pe taramul american si se hotarasc sa-si vanda animalele si sa se imbarce spre America. Discrepanta dintre cele doua lumi este foarte adanca, iar oamenii nu inteleg ce e cu atatea controale- medicale, psihologice, de inteligenta. Doar pentru a intra in aceasta lume noua. Familia nu ramane unita deoarece batrana nu reuseste sa-si adapteze credintele ei la cerintele unei lumi mult avansate. De parca cele doua lumi ar fi despartite de cateva secole.


Intr-o totala alta perspectiva, am trait cu emotie si curiozitate filmul american, Paranoid Park, o ecranizare dupa nuvela lui Blake Nelson. Ceea ce atrage mai mult la filmul asta nu e neaparat tema, cat modul in care este filmat si aranjat. Nu este o expunere cronologica, ci o alternare de secvente, ceea mie sincer mi se pare foarte interesant. Povestea il are in centru pe Alex, un adolescent skater, aflat intr-un moment dificil- parintii sai divorteaza. Pustiul este atras de ciudatii skateri din Paranoid Park, insa drama apare cand un accident infricosator ii cutremura viata. Restul in film. :)