21 octombrie 2011

Inspiratie berlineza

Berlin,
Mi-ar placea sa scriu despre tine cat timp ma plimb pe strazile tale. Ma inspira.

Au fost 4 zile intr-un oras si simt ca am vizitat mai multe orase, pentru ca se ciocnesc culturi, si mai ales stiluri artistice.


Arhitectura…am mai vazut orase impresionante din punctul asta de vedere, dar mergeau pe linia istorica: impresionant si vechi. Berlinul nu-i asa, e plin de arta noua, de inovatie, forme, inaltimi si taieturi de toate felurile. A captat vreodata o gara atentia prin grandoarea artistica? Vreo cladire cu o forma asimetrica si unde mai pui ca e muzeu si ce muzeu si ce camere obscure si ce sentimente pot trasmite.

Si pe langa astea vibreaza. Nu peste tot vezi si simti vibratia orasului, acea agitatie de pe strazi, acei oameni care umbla noaptea pe strazi, acei tineri cu o lejeritate in miscare si o atitudine independenta. Da, au libertatea de a consuma alcool in spatiu public si profita de asta, dar orice dram de libertate vine la pachet si cu tentatii si riscuri.

Nu prea am vazut orase care sa respire libertatea prin arta, de la cea stradala, la cea arhitecturala. Intr-adevar am vazut orase europene mai “istorice”, dar nu asta defineste Berlinul, desi stiti intreaga poveste, cu Hitler, cu razboiul, cu separarea dintre est/vest si Zidul... Nu este omisa, povestea este chiar foarte bine documentata si prezentata (la fel ca toate celelalte chestiuni), cu numeroase ocazii.

E o poveste (sau o drama) tratata cu respect, pe care germanii nu o ascund, dar peste care oamenii au trecut si, au ales sa mearga mai departe, sa se defineasca altfel, sa arate ca sunt moderni, contemporani, inovatori si liberi. Da, asa i-as defini. Au acum, mai mult ca niciodata, ocazia, impulsul si motivatia, de a se exprima liber, pe strada, prin cladiri, prin tot ceea ce creeaza inauntru si afara.

Noapte buna Berlin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu