13 mai 2012

Eu si Amsterdam: o poveste de prietenie


Inceput de mai. Erau intre 10 si 18 grade. Innorat, dar constant racoare (ca diferenta, la noi in Romania lumea umbla la pantaloni scurti, ca intr-o zi de vara). Aerul pe care-l respiram era, pe alocuri, aromat, dar nu ai fi putut sa nu realizezi cat de usor iti era sa-l respiri. Inca de la primii pasi parca cineva ti-ar zice “bine ai venit la noi. Acum poti sa fii tu: come & let’s have fun together.”


Alei cu case avand fatada relativ ingusta si ferestre atent aranjate, teroarea biciclistilor si regatul trotuarelor inguste, cultura cafelei, consumul drogurilor usoare, canale din loc in loc, barcute multe, case pe apa si poduri care se ridica, transparenta si non-interes pentru „curtea vecinului”, piatete colorate, cu vechi si nou, incurajarea simtului estetic, respectul artei & literaturii, masini putine, mici, sport si vintage. Plus lalele, mori de vant, asocierea aproape abuziva cu un brand de bere, vreme capricioasa si mizeria portocalie de pe strada. Un oras al miscarii si al oamenilor.

Amsterdam inseamna atat de multe incat as putea sa scriu o nuvela, chiar si dupa 5 zile: despre oras, oameni, locuri de vazut, lucruri de incurajat, despre cum un oras s-a construit pe ideea de libertate si propria relatie a omului cu orasul, sustinuta cu mandrie (eu sunt amsterdam).

Berlinul imi oferise anterior simtul libertatii, care a permis dezvoltarea manifestului si inovatiei artistice. Intr-o alta masura, Amsterdamul mi-a transmis sentimentul unei manifestari libere la nivel social, in toate directiile, libertatea de a avea propriile viziuni & a crede, de a fi tu insuti, de a alege ce te reprezinta, de a actiona in viata ta asa cum crezi de cuviinta, fara teama constanta de a fi privit altfel de catre ceilalti. Si cu toate astea, nu este anarhie, cum ar crede culturile cu traditie socialista si comunista. 

A fost indeajuns o plimbare lunga, prin zone si indepartate si comerciale si turistice, si ne-am imprietenit. Cred ca ne potrivim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu